Begin dit jaar stelde ik mijn netwerk de vraag in wiens hoofd ik eens mocht kruipen.
Het was immers een van mijn voornemens om dit jaar een boek te schrijven. Niet over mijzelf of mijn eigen levenswijsheden, maar het liefst over anderen. Want dat is net wat ik graag doe: mij boeiende cases en verhalen eigen maken en vaak gespecialiseerde kennis opentrekken naar bredere doelgroepen toe.
Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen Davy Callewaert reageerde op mijn oproep op LinkedIn. Davy is een gepassioneerd ondernemer die sinds een aantal jaar aan het hoofd staat van Sportwerk Vlaanderen, oneerbiedig uitgedrukt hét uitzendkantoor van sportpersoneel dat voor een golf aan professionalisering in het Vlaamse sportlandschap wil zorgen. Sportwerk Vlaanderen bestaat dit jaar 35 jaar en dus was dat de ideale gelegenheid om haar levensloop in kaart te brengen.
Wie Davy kent, weet dat hij een spraakwaterval is. Na een eerste gesprek wist ik dan ook dat het niet zomaar een geschiedenisboek zou worden. Het werd uiteindelijk een portret van een organisatie met een rijke ontstaansgeschiedenis, met woelige waters en changeprocessen die doorlopen werden, maar vooral ook van blakende ambities naar de toekomst toe.
Nu, nauwelijks zes maanden later, ligt de publicatie van meer dan 160 pagina’s er al.
Het zegt niet alleen veel over mijn eigen enthousiasme, maar ook over de wendbaarheid van de organisatie die Sportwerk Vlaanderen is. Snel schakelen en vooral veel vertrouwen geven aan medewerkers, hierin schuilt mee de kracht van Sportwerk.

Ik denk te kunnen stellen dat de manier waarop dit boek tot stand kwam vrij atypisch was. Met Davy en operationeel en commercieel directeur Sylvie Fermaut zat ik al snel op dezelfde lijn waar we naartoe wilden, maar tussen idee en werkelijkheid gaapt vaak een grote leegte.
Niet zo bij Sportwerk. Ik kon zelf suggesties doen over gesprekspartners en formats en kreeg de vrijheid die vragen te stellen die mij relevant leken wanneer ik mensen als Fons Leroy of Lieven Annemans opzocht om in gesprek te treden over de toekomst van bewegen en het professionaliseren van de sportsector.
Het is de kwaliteit van de publicatie alleen maar ten goede gekomen.
En het heeft mij gesterkt in mijn geloof dat wendbaarheid een van de belangrijkste troeven is voor de toekomst.
De quote van Darwin bij het begin van de publicatie kon dan ook niet toepasselijker zijn:
“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is the most adaptable to change.”

Dank Davy, Sylvie en de hele crew voor de kansen en de vrijheid die jullie mij gaven.
Een behouden vaart aan Sportwerk Vlaanderen en bij deze warme oproep aan die ongetwijfeld honderden Vlaamse ondernemers die nog boeiende verhalen te vertellen hebben: zet je hoofd open, ik kruip er graag in.